Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Společnosti Intel se poslední dobou příliš nedaří. Vedle fiaska s procesory Raptor Lake na tom nejsou moc dobře ani finance. Přitom zrovna procesory jsou oblastí, které firmě dělají spíše radost než naopak. Tak co je špatně?
Bison (879) | 7.8.202413:24
Intel prepúšťa pretože nemá pre staré FAB žiadne objednávky, je to nevyhnutný krok, zároveň Pat dosiahol to, že súčasné továrne musia medzi sebou súťažiť o zákazky a ponúkať čo najnižšiu cenu. Intel šikovne čakal s prepúšťaním do chvíle kým im odklepnú dotáciu na výrobu a poskytnú lacné úvery. Predať CPU za 10Mld $ nie je pri súčasnej konkurencii negatívne, skôr naopak, je zaujímavé, že Qualcomm hodil svoju Star ­(SnapdragonX Elite­) medzi odpadky ­(internet vecí­).
Odpovědět0  0
eMKejx (108) | 7.8.202410:59
neviem ci je to samostatna divizia ale v clanku som nenasiel diviziu s grafickymi kartami Intel, ako je na tom v tomto smere?
Odpovědět0  0
tombominos (1345) | 7.8.202411:02
Intel svoji samostatnou divizi uz pred nejakou dobou zrusil a tymy ­"rozpustil­" do jinych divizi...
Odpovědět1  0
jiri777 (82) | 7.8.20249:36
V roce 2015 byl Intel o parník před konkurencí. Pak ale začal s DIE ­(Diversity, Inclusion & Equity­), kdy při přijímání nových zaměstnanců nebylo důležité co daný zaměstnanec umí, ale jakou má barvu pleti ­(lepší je nebílá­). Stávající zaměstnanci nechtěli pracovat s novými příchozími, kteří byli nekompententní a začali odcházet. Výsledek je celkem očekávaný, konkurence už Intel předhonila. Nyní je na Intelu jak se k situaci postaví, jestli i nadále bude mít prioritu v DIE nebo vyhodí nekompetentní zaměstnance, nebude DIE řešit a zase začne přijímat talentované lidi, kteří nesplňují pararmetry DIE. V případě druhé možnosti má Intel ještě šanci, ale ta pravděpodobně neprojde před lidi prosazující DIE, kteří jsou nyní nalezlí všude. S vysokou pravděpodobností čeká Intel osud Nokie. Jak se říká ­"Go woke go broke"
Odpovědět2  0
Tech-boy.lukas (1496) | 7.8.20249:56
to už čtu po několikáté, ano máte pravdu, je třeba zaměstnat všechny barvy i když nic neumí. Jo to je ten dnešní svět. Kámoš zase nemá moc rád milion pohlaví které jsou dnes vymyšlené. Já jako sportovec zase nemám rád jinak prostorově řešené lidi. Ale je to jejich volba jak chtějí vypadat. Taky jsem předpokládal že když intel těžil z nulového pokroku a jen obíral lidi, že hned jak amd vystrčilo růžky tak intel odpoví. A jak idíme o pár let později, intel zatím nestihnul odpovědět.
Odpovědět1  0
tombominos (1345) | 7.8.20249:16
Ja bych dost polemizoval s tim,z e ­"CPU za to nemohou­". CPU za to mohou. Jednak Intel tim ze vyuziva kapacit TSMC ­(MTL uz pouziva cast kremiku z TSMC­), LL bude cely postaven na TSMC, ARL castecne taky, tak penize, ktere Intel dal TSMC za waffery, mohl protocit interne s FABama. Cili jejich ztratovost by byla prinejmensim mensi. Druha dulezita vec je, ze pri klesajici poptavce a marzich Intelu ­(oproti pravdepodobne planum, ktere mel­), samozrejme neproda tolik, aby kapacity FABu mel vytizene, potazmo ­"zaplacene­". A treti vec, ktera vlastne neni nikde ani zminovana je, ze vlastne nevime, jak si Intel vzajemne ­"plati­" mezi Fab a Distribuci. Tam se taky da carovat a podle toho se daji upravovat cisla tak, aby vychazelo to, co Intel povazuje za lepsi variantu v dany okamzik.
Odpovědět3  0
jiri777 (82) | 7.8.20249:34
.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 7.8.20248:36
To vůbec nejde do planých povídaček, intel idiota ­"bisona­" Že jak je super že intel má své továrny, a jak to má amd neskutečně blbé že je fabless. No já bych řekl že je pomalu výhoda být fabless. Náklady na vývoj nového procesu už jdou do mld usd a u fabless firmy tyto náklady jdou na vlastníka fabriky
Odpovědět1  0
gepard2 (103) | 7.8.202420:18
Ale ten vlastník fabriky si ty náklady nechá náležitě zaplatit v ceně výrobního procesu.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1496) | 8.8.20248:35
To ano, nicméně třeba TSMC nedělá věci čistě jen pro amd, takže ten vývoj zaplatí v podobě výroby více firem. Kdyby to byla fabrika amd tak to zaplatí jen amd. Nebo to může udělat jako intel, náš proces je velmi dobrý, nabízíme ho všem my si své věci pro jistotu necháme vyrábět jinde.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.